ELZ Kortrijk – Kuurne – Harelbeke

Algemene info

Over de eerstelijnszone

  • Gemeenten: Kortrijk, Kuurne, Harelbeke
  • Website

Handige partners in de regio

Projecten

ProjectInfoNuttige documenten / linken
Menstruatiearmoede KortrijkOnderzoek toont aan dat schoolgaande meisjes niet altijd menstruatieproducten ter beschikking hebben, veelal door financiële redenen. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s en het noodgedwongen missen van school.

In de strijd tegen menstruatiearmoede krijgen alle secundaire scholen in Kortrijk die deelnemen, een gratis dispenser met menstruatieproducten. Zo worden 40 dispensers geplaatst in schooltoiletten. Op die manier krijgt ieder meisje die er nood aan heeft gratis toegang tot menstruatieproducten.

Om het project te verduurzamen worden (kartonnen) inzamelzuilen geplaats bij supermarkten, stadsdiensten, scholen en ook apotheken die wensen deel te nemen.

Contactpersoon Stad Kortrijk: Nelle Dierynck Nelle.Dierynck@kortrijk.be
Meldpunt Mentaal Welzijn (CAW ZWVL)Als hulp- of dienstverlener kan het al eens gebeuren dat je signalen opvangt dat het niet zo goed gaat met je cliënt.

Door de vele verschillende organisaties en initiatieven is het echter niet makkelijk voor een hulp- of zorgverlener om de cliënt naar de juiste hulp toe te leiden. Aangezien hulp- en dienstverleners vaak niet de tijd en de ruimte hebben om hun weg te zoeken, biedt CAW ZWVL één centraal meldpunt aan om de toegankelijkheid tot professionele hulpverlening bij mentale problemen te vergroten.

Concreet kunnen hulp- en dienstverleners rechtstreeks een professionele hulpverlener van het CAW consulteren zodat zij de juiste kanalen kunnen aanspreken om de nodige hulp of ondersteuning voor de cliënt te voorzien.

Telefonisch: 0800 13 500 (gratis nummer, bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9 uur en 17 uur)
Mail: meldpuntmentaalwelzijn@cawzuidwestvlaanderen.be
Persbericht

Kadernota


Halt2DiabetesVia dit project tracht men personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten vroegtijdig op te sporen en toe te leiden naar een gezondere levensstijl.

De eerste stap is het bepalen van de FINDRISC-score via de (digitale) vragenlijst (vanaf 45 jaar). Bij een score van 12 of meer is het belangrijk om een afspraak te maken bij de huisarts die de bloedsuikerwaarde zal bepalen en als het risico op hart- en vaatziekten berekenen.

Personen met een FINDRISC-score van 12 of meer kunnen in regio Kortrijk-Kuurne-Harelbeke door de huisarts doorverwezen worden naar een groepssessie Gezonde Voeding op Verwijzing.
Diabetes (DWVL)

FINDRISC-test

Sessies in de regio
Laatst aangepast op 20/03/2024