Home > Nieuws > Rode gist rijst: waarschuwing op de verpakking

Rode gist rijst: waarschuwing op de verpakking

Rode gist rijst: waarschuwing op de verpakking
Maandag werd in het Staatsblad een ministerieel besluit gepubliceerd ‘betreffende de fabricage van en de handel in voedingssupplementen die andere stoffen bevatten dan nutriënten en planten of plantenbereidingen’. Dat nieuwe besluit heeft betrekking op alle voedingssupplementen die cafeïne, luteïne, lycopeen en rode gist rijst (of alle andere bronnen van monacoline K) bevatten.

Voor de eerste drie stoffen worden er nieuwe verplichtingen inzake minimale en maximale gehaltes van kracht vanaf 29 november 2018. Wel is er een overgangsperiode voorzien, want ‘Producten die voor die datum in de handel gebracht of geëtiketteerd zijn, en die niet aan de bepalingen (van dat nieuwe besluit) beantwoorden, mogen verder in de handel gebracht worden zolang de voorraad strekt en dit tot uiterlijk 26 oktober 2019.’ Maar dat geldt niet voor voedingssupplementen op basis van rode gist rijst.

 

Rode gist rijst: geen overgangsperiode!
Voor die 4de substantie legt het maandag gepubliceerde besluit niet alleen nieuwe verplichtingen op voor de samenstelling van de voedingssupplementen (maximaal toegelaten gehaltes monacoline K en citrinine, standaardisering van de dosis monacoline K, …), maar ook voor het vermelden op de verpakking van deze waarschuwing: ‘Dit product is niet geschikt voor zwangere of lacterende vrouwen, kinderen en adolescenten, personen ouder dan 70 jaar, personen met lever-, nier- of musculaire problemen, personen die geneesmiddelen gebruiken die interacties kunnen geven (bv. cholesterolverlagers), personen die intolerant zijn voor statines. In geval van twijfel, raadpleeg uw arts of apotheker.’

 

Opgelet: er is geen overgangsperiode voorzien voor die supplementen. Alle producten op basis van rode gist rijst die vanaf 29 november 2018 afgeleverd worden, moeten dus voldoen aan die nieuwe verplichtingen. Met het nieuwe besluit volgt minister De Block een aantal aanbevelingen die de Hoge Gezondheidsraad begin 2016 formuleerde. De HGR stelde zich daarbij zeer kritisch op ten aanzien van die ‘supplementen die alles weg hebben van een geneesmiddel’.

 

Wat te doen?

Als gevolg van de aanbevelingen van de HGR hebben de meeste producenten geanticipeerd op de nieuwe wettelijke verplichtingen en hun verpakkingen gelukkig al aangepast. Dat is echter niet noodzakelijk het geval voor alle betrokken bedrijven. De DGO zal hen daarom in de loop van de komende dagen contacteren om te bekijken welke oplossingen mogelijk zijn, en dan met name een intrekkingsprocedure.*

Als je producten in voorraad hebt die niet voldoen aan de nieuwe wettelijke vereisten, aarzel dan niet om dat aan de DGO te signaleren via de applicatie MyQualityControl (tabblad ‘productklachten’).

 

*Aangezien het niet om geneesmiddelen gaat, zijn de firma’s niet verplicht om die intrekkingsprocedure te aanvaarden.