Home > Nieuws > Reisvaccinatie ook aanbevolen voor vakantie in Europa

Reisvaccinatie ook aanbevolen voor vakantie in Europa

Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn huisarts. Maar ook bij minder verre reizen kunnen er gezondheidsrisico’s zijn waarvoor een reisvaccinatie aanbevolen is. De Vaccinatieweek in Vlaanderen legt daarom dit jaar de nadruk op de dicht(er)bij-vakanties. Een vaccin tegen mazelen, hepatitis A of tekenencefalitis is aanbevolen voor bepaalde bestemmingen in Europa of Noord -Afrika. 

Dr. Geert Top van Zorg en Gezondheid: “We richten ons met onze campagne in de eerste plaats op jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar, maar ons advies is voor iedereen nuttig. Ga ja op reis, voor plezier of een familiebezoek, studies of werk, controleer dan of bepaalde vaccinaties nodig zijn. Dat geldt ook voor landen dichtbij huis waarvan je het niet meteen zou denken. In Frankrijk en Italië bijvoorbeeld duiken mazelen nog regelmatig op, net als in Roemenië. Bij vakanties in de natuur kan een vaccin tegen  hersenontsteking veroorzaakt door besmette teken sterk aanbevolen zijn.”

 

Vaccinaties tegen mazelen, hepatitis A en tekenencefalitis

Mazelen komt in Vlaanderen niet zo vaak meer voor, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte nog frequent op. Dat kan gevaarlijk zijn voor wie niet volledig gevaccineerd is. Want mazelen kan ernstige complicaties geven, zoals longontsteking of een acute hersenontsteking. Wie op reis gaat naar die landen, checkt best of hij wel twee vaccinaties gekregen heeft tegen mazelen, bof en rubella. Zo niet, dan is een vaccinatie tegen mazelen zeker aanbevolen.

Wie een vakantie, familiebezoek of andere reis plant naar Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, beschermt zich maar beter tegen hepatitis A (geelzucht). Hepatitis A kan doorgegeven worden wanneer voedsel onhygiënisch bereid wordt. Het water om groenten en fruit te spoelen, is in die gebieden ook niet altijd zuiver. Eén vaccinatie voor de reis maakt het risico op hepatitis A klein. 2 prikjes beschermen levenslang.

Bij een vakantie in de natuur of in de bergen vormen teken een risico. Teken kunnen niet alleen de ziekte van Lyme veroorzaken (waar geen vaccin tegen bestaat), maar kunnen ook een virus verspreiden dat hersenontsteking kan geven, tekenencefalitis (tick borne encephalitis – TBE). Voorlopig komt de ziekte nog niet voor in België, maar wel in Duitsland, de Alpenlanden en heel wat landen in Centraal-Europa. Voor een natuuruitstap krijg je daarom best 2 vaccinaties. Dat volstaat om je te beschermen tegen de ziekte. De vaccinatie vervolledig je na de reis met een derde inspuiting. Na een tocht in de natuur controleer je ook best of er geen teken zich op je huid vastgebeten hebben. Is dat wel het geval, verwijder ze dan zo snel mogelijk met een speciaal pincetje.

Eens je volledig gevaccineerd bent tegen mazelen en hepatitis A, ben je voor het leven beschermd en hoef je die inentingen dus niet te herhalen. Voor blijvende bescherming tegen tekenencefalitis is later wel een herhalingsinenting nodig.

 

Check je vaccinaties!

Welke vaccinaties je in het verleden gekregen hebt, kun je checken via de Patient HealthViewer. Via die downloadbare toepassing van de ziekenfondsen kan je je vaccinatiegegevens raadplegen, voor zover ze in Vaccinnet werden geregistreerd. Vind je daar geen info, vraag het dan aan je huisarts en ga na of een inhaalvaccinatie aanbevolen is.