Home > Nieuws > prijsdalingen april zorgen voor chaos en frustratie

prijsdalingen april zorgen voor chaos en frustratie

We hebben de voorbije weken herhaaldelijk gecommuniceerd over een nieuwe besparingsmaatregel, de volume cliff, waardoor meer dan 4.000 oudere geneesmiddelen op 1 april in prijs zijn gedaald. De toepassing van die besparingsmaatregel werd in zeven haasten goedgekeurd, zonder rekening te houden met de problemen die dat op het terrein zou veroorzaken. Daardoor kregen de apothekers minder tijd dan gebruikelijk om hun voorraden aan te passen en stockverliezen te vermijden.
Door de maatregel tot 1 mei uit te stellen, hadden veel problemen kunnen vermeden worden. De wet werd pas op 1 april werd gepubliceerd (!) en de officiële lijsten van het RIZIV zijn sinds vorige week gekend.

De meeste firma’s hebben de prijsdalingen tijdig toegepast, maar bepaalde firma’s hun aangepaste prijzen niet tijdig doorgegeven aan de groothandelaars. We suggereren u om uw zendnota’s (vooral die van maandag en dinsdag) en uw facturen te verifiëren. Aarzel niet om een rechtzetting te vragen aan uw groothandelaar indien de nieuwe aankoopprijs niet vanaf 1 april is toegepast. Volg in ieder geval uw facturen goed op en signaleer eventuele fouten aan uw groothandelaar opdat het verschil gecrediteerd wordt.

Die penibele toestand en de werklast die ermee gepaard gaat, hadden kunnen worden vermeden indien de toepassing van de maatregel met een maand was uitgesteld of als de officiële bevestiging er tijdig was geweest. Er wordt bij alle betrokkenen op aangedrongen om het nodige te doen en dergelijke toestanden te voorkomen in de toekomst.