Home > Events > Farmaceutische zorg voor personen met dementie

Farmaceutische zorg voor personen met dementie

Dementie wordt door verschillende belangrijke spelers in de gezondheidszorg zowel de ziekte als de uitdaging van de toekomst genoemd. Desondanks lijkt een curatieve behandeling voor deze ingrijpende ziekte niet iets voor de nabije toekomst, nu steeds meer farmaceutische producenten hun onderzoek naar de ontwikkeling van een medicijn stopzetten.

Als apotheker kan je veel betekenen voor personen met dementie en hun mantelzorgers, doorheen het ganse ziekteverloop. Door je laagdrempeligheid en de sterke vertrouwensband, ben je ideaal geplaatst om de eerste signalen van een veranderende cognitie op te vangen en de patiënt en mantelzorger door te verwijzen naar de huisarts of andere zorgverleners voor een correcte diagnosestelling. Ook later in het ziekteproces ben je vaak een eerste aanspreekpunt bij de verschillende problemen die kunnen ontstaan naarmate de ziekte vordert. En als expert van het geneesmiddel ben je het best geplaatst om in overleg met de behandelende arts de medicatie in het oog te houden en daar waar nodig te optimaliseren.

Maar wat is dementie nu juist? Wat wordt er juist bedoeld met casefinding? En wat kan u als apotheker nog meer doen om uw patiënten met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen?

VAN en IPSA organiseren samen een praktische les over farmaceutische zorg voor personen met dementie. Eerst laten we een huisarts aan het woord, die zal toelichten hoe huisartsen omgaan met hun patiënten met dementie. Daarna zal er in duo worden toegelicht hoe je in de officina je patiënten met dementie en hun mantelzorgers nog meer kunt ondersteunen. Dit duo bestaat uit een officina-apotheker die zelf al intensief rond dementie werkt, en iemand van VAN die mee de FAZODEM-map ontwikkelde.

 

Praktische informatie

Wanneer: woensdag 16 mei om 20u15

Waar: De Westvlaamse, Kwadestraat 153, 8800 Roeselare (1e verdiep)

Accreditatie: vier punten in domein B aangevraagd

Inschrijven: via de website van IPSA, klik hier.

 

FAZODEM

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ontwikkelde in samenwerking met VAN het educatief pakket over Farmaceutische Zorg voor personen met Dementie (FAZODEM), met ondersteuning van het Antwerpse provinciebestuur. Dit uitgebreide naslagwerk bevat een wetenschappelijke toelichting over de pathologie en medicatie en allerlei handige tools die makkelijk toepasbaar zijn in de officina. Het werd uitgetest in de regio Antwerpen en geldt vandaag als een standaardwerk dat niet mag ontbreken.
Je kan de map nu reeds bestellen via de uitgeverij. Kijk je de map liever eerst in? Geen probleem, deze komt uitgebreid aan bod tijdens de infoavonden, waar je ook de kans krijgt om deze te bestellen.

Start
16/05/2018 (20:15)
Eind
16/05/2018 (21:45)
Locatie
De Westvlaamse
Categorie
Infoavond