Momenteel is de eerste lijn in Vlaanderen erg gefragmenteerd en onvoldoende voorbereid om goede, geïntegreerde en multidisciplinaire zorg te kunnen afleveren aan personen met een chronische zorgnood. De zesde staatshervorming heeft de gemeenschappen belangrijke extra bevoegdheden toegekend. De Vlaamse regering grijpt dit momentum aan om de eerstelijnszorg zowel op vlak van structuren als inhoud te reorganiseren.
Een belangrijke stap in de hervorming van de eerste lijn was de afbakening van eerstelijnszones. Er zijn 12 eerstelijnszones (ELZ) gevormd in West-Vlaanderen. Klik op de regio om er meer over te lezen.
Waarom moeten we veranderen?
Waarom bestaan we als eerstelijnszone?
Waarvoor staan we als eerstelijnszone?
Welke kernopdrachten?
Hoe zien we iedereen binnen deze eerstelijnszones samenwerken?
Wat vinden wij belangrijk op het vlak van:
Binnen een eerstelijnszone werkt een formeel samenwerkingsverband, de zorgraad, aan de organisatie van de eerstelijnszorg en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders. Een van de doelstellingen is beter samenwerken en een meer integrale zorg uitbouwen voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Daarnaast is de afstemming tussen preventie, begeleiding, ondersteuning, curatie en revalidatie ook een kernopdracht. In de eerstelijnszone brengen alle deelnemende partners ook de noden op bevolkingsniveau in kaart en werken ze samen aan een actieplan. Er zullen thematische werkgroepen actief zijn die de beslissingen van de zorgraad zullen voorbereiden.
Door de vorming van deze ELZ’s krijgen wij als apotheker een unieke kans om ons lokaal beter te verankeren. Daarenboven leren de andere zorgverleners en welzijnswerkers ons en onze expertise kennen!