Geowacht      Jobs      Farmatools      Links      Winkeldochters

Beste bezoeker, om optimaal gebruik te kunnen maken van onze website en al zijn functionaliteiten, raden wij u aan om eerst in te loggen! Na het inloggen zullen er een aantal extra menu-items zichtbaar worden naargelang uw lidmaatschap bij De Westvlaamse Apothekersvereniging en/of de tariferingsdienst.

Klik bovenaan op 'Inloggen | Registreren' om nu in te loggen of om uw registratie aan te vragen indien u nog geen account hebt.

Campagne: Breng vervallen geneesmiddelen terug naar de apotheek

Het terugbrengen van oude en vervallen medicatie naar de apotheek zou voor de meeste mensen al een gewoonte moeten zijn. Dat dit voor de apothekers zelf een gratis dienstverlening is met weinig rechtstreeks voordeel, wordt meestal wel over het hoofd gezien. Begin deze maand ontvingen jullie een pakket met papieren zakken, die u aan uw patiënten kan meegeven voor het terugbrengen van vervallen geneesmiddelen.

 

 

 

Actie 'Vervallen geneesmiddelen':

Met de actie 'Vervallen geneesmiddelen' willen we deze gratis service nog eens extra in de verf zetten en daarmee de aandacht van het publiek naar de apotheker trekken en zo te overtuigen van de maatschappelijke en professionele rol van de apotheker. Het spreekt voor zich dat wij als apothekers de juiste persoon op de juiste plaats zijn om dit thema aan te brengen. Deze dienstverlening biedt immers een aantal troeven waardoor wij de meerwaarde van de apotheker in de gezondheidszorg kunnen bevestigen.

Deze niet te onderschatten gratis dienst is veel meer dan het louter ‘verzamelen’ van oude geneesmiddelen. Hierdoor zorgen wij immers ook voor:

 • het ecologisch verantwoord selectief inzamelen en gecontroleerd vernietigen van geneesmiddelen.
 • een verhoogd efficiënt en veilig geneesmiddelengebruik door het aanmoedigen van een regelmatige controle van de huisapotheek.
 • het opsporen van eventueel geneesmiddelenmisbruik.
 • het voorkomen van verkeerd en/of gevaarlijk geneesmiddelengebruik, een essentieel aspect van goede farmaceutische zorg.

 

Boodschap voor de patiënt

Op een druilerige dag tijdens de vakantie, wordt wel eens begonnen aan de ‘grote kuis’. Het ideale moment om patiënten aan te raden om ook het medicijnkastje niet te vergeten en de patiënt te sensibiliseren via deze actie:

 1. De patiënt wordt eraan herinnerd dat vervallen geneesmiddelen best zo snel mogelijk naar de apotheek worden gebracht. Deze geneesmiddelen zijn potentieel schadelijk voor de gezondheid en ze dumpen bij het gewoon huisafval is gevaarlijk voor het leefmilieu. Er wordt verwacht dat de patiënt de geneesmiddelen zonder verpakking en bijsluiter afgeeft aan de apotheker. Nadien worden deze producten op ecologisch verantwoorde wijze vernietigd. Zo ook worden ongeoorloofde handeltjes met vervallen producten vermeden.
 2. Vindt de patiënt oude geneesmiddelenin zijn huisapotheek, maar weet hij niet meer waarvoor ze dienen of hoe te gebruiken? Dan kan hij dit voorleggen aan zijn apotheker, de specialist van het geneesmiddel. Immers, een verkeerd gebruik van oude geneesmiddelen is te vermijden! Denk maar aan het abusief gebruik van antibiotica bij “keelpijn”, onvoldoende steriliteit bij oogdruppels, giftige nevenproducten bij opgeloste antibiotica, onvoldoende werking van sommige opgeloste geneesmiddelen…

Binnen de ontstane dialoog rond de huisapotheek kan ook de plaats waar geneesmiddelen worden bewaard ter sprake worden gebracht.

Tegelijkertijd kan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om het belang van een goede en complete huisapotheek te bespreken en zo de huisapotheek aan te vullen volgens de noden van de patiënt, want banale ongemakken komen nogal dikwijls onverwacht en op het slechtste ogenblik.

 

 

 

Hoe deelnemen?

 • Elke apotheker ontving een pakket met een affiche, een flyer en enkele papieren zakken. Op dit campagnemateriaal wordt duidelijk opgelijst wat uw patiënten wel en niet kunnen terugbrengen naar de apotheek. Hiervoor kunnen de zakken gebruikt worden. Deze zakken kunnen door de patiënt hergebruikt worden.
 • Breng uw collega’s in de apotheek op de hoogte van de actie.
 • Maak zo veel mogelijk gebruik van bovenstaand materiaal om het thema in uw apotheek in de kijker te stellen. Wij denken vb. aan het uitstallen van een afgesloten inzameldoos met daarop de affiche en bijhorende zakjes.
 • Wanneer uw patiënt een volle zak binnenbrengt, kan deze geledigd worden en opnieuw meegegeven worden.
 • Indien de patiënt dat wenst, kunt u de informatieflyer mailen of afdrukken.
 • Op vraag kunt u extra materiaal krijgen om te verspreiden. Vb. affiches om uit te hangen in de wachtzaal van de arts, in het gemeentehuis waar vuilniszakken worden verkocht, in het containerpark, …
 • Wenst u sorteerzakken en affiches bij te bestellen? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw bestelling en hoe het materiaal geleverd mag worden (via de groothandel of de chauffeur).
  • € 7,50 / 25 zakken + 2 affiches (incl. BTW)
  • € 25 / 100 zakken + 5 affiches (incl. BTW)

 

Deze campagne is in samenwerking met APB, Febelco, Omega Pharma en EG.